Projekti

malih ambasadora

1. Mali ambasadori Sarajeva

Period realizacije: Stalni projekat

“Mali ambasadori Sarajeva” su stalni projekat udruženja. U februaru 2019. godine udruženje je započelo sa besplatnim obilascima grada ili tematskim turama. Do sada, udruženje je imalo podršku različitih sponzora i partnera, kao što su: Općina Stari Grad, Općina Centar, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, Sarajevo osiguranje, Sarajevska pivara, a tu je i izvanredna saradnja sa lokalnim medijima koji redovito prate naše aktivnosti.

Vrijednost projekta su prepoznali, pored pomenutih, nastavnici i nastavnice, čiji su razredi učestvovali u dvosatnim obilascima, kao i zadovoljni roditelji.

Jedan dvosatni obilazak počinje ispred agencije Insider Sarajevo, gdje se upoznajemo, a potom Obalom Isa-bega Ishakovića počinjemo naše putovanje u prošlost i otkrivamo kako je nastao naš lijepi grad. Brojne legende, priče, igrice i druženje su sve ono što čini naše dvosatne obilaske tako posebnim. Baščaršija, Vijećnica, Katedrala, Sebilj, Kazandžiluk su samo neka od mjesta gdje se upoznajemo s tradicijom, a tu je i susret sa historijskim velikanima Sarajeva.

Pridružite nam se i vi i učimo zajedno o našem lijepom Sarajevu!

2. Mali botaničari

Cilj projekta „Mali botaničari“ jeste podizanje svijesti o ekologiji i poljoprivredi te o značaju organske proizvodnje u poboljšanju standarda života i očuvanja zdravlja. Tokom projekta smo podstakli djecu na sadnju i brigu o svojim biljakama te da razmišljaju o značaju organske proizvodnje. Tako smo željeli pokazati djeci koliko je cijeli proces zapravo dugotrajan, koliko rada, truda i brige zahtijevaju biljke, kako bi se stekao osjećaj odgovornosti i promijenio način razmišljanja o uzgajanju vlastitog povrća.

Mnogi učesnici su odlučili ukrasiti balkone svojim biljkama, dnevne boravke i vrtove, a posebni rezultati se ogledaju u tome da je veliki broj učesnika odlučio samostalno zasaditi druge vrste biljaka i cvijeća, kako bi dodatno uljepšali svoj životni prostor. Pored uspješnih rezultata tokom projekta u vidu uzgoja biljke, posebno smo ponosni na uspješne rezultate učesnika u vođenju dnevnika, kao pokazatelj redovnog rada, brige, javljanja i komunikacije sa volonterima, zatim, kao pokazatelj zainteresovanosti te postavljanja mnogih pitanja volonterima u potrazi za odgovorima, što smatramo uspjehom u podizanju svijesti o ekologiji i organskoj proizvodnji.

Naša prva projektna aktivnost bila je nabavka potrebne opreme i materijala za učesnike u projektu. Nakon toga smo odabrali tri razreda iz tri osnovne škole (O.Š. „Grbavica II“, O.Š. „Safvet Beg Bašagić“ i O.Š.“Zahid Baručija“). Njima su podijeljeni botanički setovi, a volonteri i edukatori su sa učesnicima pratili promjene iz sedmice u sedmicu.

Projekat je podržao Institut za mlade – KULT, koji je prepoznao ekološku namjeru i ciljeve.

3. Sarajevo za djecu

Period realizacije: Stalni projekat

Pomenuti projekat je bio prvi ovakve vrste u cijeloj Bosni i Hercegovini, s ciljem da našim najmlađim sugrađanima predstavimo nastanak grada, kulturnu baštinu, legende o starome Sarajevu i njegove znamenitosti.

Projekat su do sada podržali Vlada Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad, Općina Centar i Turistička zajednica Kantona Sarajevo te Institut za razvoj mladih KULT, a medijski propratili brojni bosanskohercegovački mediji kao što su Radio Sarajevo, Klix.ba, TVSA, Faktor, vijesti.ba, Nova BiH, Kids info, furaj.ba, Tuspas i mnogi drugi.

Kako bismo cjelokupni projekat dodatno obogatili, za mališane smo pripremili posebno izdanje vodiča i bojanki “Sarajevo za djecu”, prilagođene tome uzrastu koji je zanimljiv ne samo djeci već i odraslim osobama. Do sada je vodič “Sarajevo za djecu” doživio nekoliko reizdanja, a neprestano se radi na njegovom bogaćenju novim pričama o junacima i njihovim dogodovštinama iz sarajevske riznice.

4. Ilidža za djecu

Period realizacije: april – decembar 2020. godine

Pomenuti projekat je obuhvatio prirodno-geografsko i kulturno-historijsko nasljeđe Općine Ilidža, s ciljem da našim najmlađim sugrađanima predstavimo sve ono što se nalazi u ovoj Općini. Nosilac projekta je bila Europska geografska asocijacija – EGEA. Projekat je u svom punom obimu podržan od strane Općine Ilidža, a medijski su ga propratili i brojni lokalni mediji.

Kako bismo cjelokupni projekat dodatno obogatili, za mališane smo pripremili posebno odštampano izdanje vodiča “Ilidža za djecu”, prilagođen tome uzrastu koji je zanimljiv ne samo djeci već i odraslim osobama. Do sada je vodič “Ilidža za djecu” doživio nekoliko izdanja, konstantno će se doštampavati i dopunjavati novim pričama.

5. Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu

Period realizacije: Mart 2021.

Na svečanoj promociji održanoj 3. marta u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, javnosti je napokon predstavljen prvi vodič za djecu o Bosni i Hercegovini pod nazivom „Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“.

„Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“, autora Harisa Hadžibaščauševića i Emira Isovića, je vodič interaktivnog i multimedijalnog karaktera, u kojem će se djeca moći upoznati sa osnovnim značajnostima naše zemlje kroz priče popraćene mnoštvom ilustracija i igrica. Pravi novitet u knjizi su QR kodovi, čijim skeniranjem na telefonu se otvara link koji vas potom vodi do video
zapisa na temu iz kulture i tradicije Bosne i Hercegovine. Video zapisi nalaze se na YouTube kanalu Malih ambasadora, na kojem se može pronaći mnogobrojni edukativno-zabavni sadržaj i druge aktivnosti Udruženja.

Knjiga se sastoji iz dva dijela – prvi dio su napisali sami autori i odnosi se na opće karakteristike naše zemlje, dok drugi dio čine dječiji literarni i likovni radovi iz gradova diljem Bosne i Hercegovine, na temu „Moje mjesto je najljepše, a evo i zašto!“. Svoje radove djeca su poslala u okviru nagradne igre, koju su pripremili članovi Udruženja. Potom je odabrano 26 najboljih radova, a za nagradu su uvršteni u vodič.

Knjiga je dostupna u svim bolje opremljenim knjižarama po cijeni od 15,00 KM. Kako ističu iz Udruženja, ideja je plemenitog karaktera pa je stoga primarni cilj obradovati djecu slabijega imovinskog stanja, u kom slučaju cijena knjige iznosi 10,00 KM. Prvobitni tiraž je 2000, a s obzirom na veliko interesovanje štampat će se i drugo izdanje.

6. Od istoka ka zapadu

Period realizacije: 01. februar 2021. – 30. juni 2021.

Projekat “Od istoka ka zapadu” je bio namijenjen učenicima i učenicama srednjih škola, kako bismo im na praktičan način predstavili Bosnu i Hercegovinu u periodu prelaska iz osmanske u austrougarsku vladavinu. Projekat je podrazumijevao dvosatne obilaske grada, s fokusom na reprezentativne spomenike, zdanja i znamenitosti od značaja za pomenuti prelazni period.

Nakon prve realizacije, nastavno osoblje, a i sami učenici i učenice su izuzetno visokom ocjenom ocijenili projekat “Od istoka ka zapadu”, smatrajući da bi se i u budućnosti trebalo dati još više mjesta ovakvom praktičnom prikazu nastavnoga gradiva. S obzirom na uslove koje je izazvala pandemija, odlučili smo da projekat bude snimljen u obliku virtuelne ture koju vode dva licencirana vodiča. Nakon toga, učenici su imali priliku pogledati, a potom na časovima historije zajedno s profesorima i profesoricama diskutovati o ovoj temi.

Projekat je podržan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

7. Mali ambasadori globalnog nasljeđa

Period realizacije: juni 2020. – decembar 2020.

“Mali ambasadori globalnog nasljeđa” su projekat koji je realizovan u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, s ciljem da se djeca i mladi upoznaju sa brojnim zemljama svijeta, njihovom kulturom, tradicijom, historijom i nasljeđem. Prva u nizu zemalja koju smo odlučili predstaviti su Sjedinjene Američke Države.

Ovim projektom smo željeli pokazati kako Mali ambasadori prevazilaze granice lokalnog, želeći se povezati sa mališanima iz raznih krajeva svijeta. Kroz seriju edukativnih videozapisa o temama kao što su američka historija, muzika, sport, filmska industrija, gastronomija, želimo pokazati koje su specifičnosti ove velike zemlje i kakav je njen uticaj u svijetu.

Odlučili smo odabrati učenike iz 20 škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Posebnost ovoga projekta se ogleda u tome što će videozapisi biti dostupni na YouTubeu profilu “Malih ambasadora”, kako bi što veći broj mladih imao priliku upoznati se sa šarolikostima SAD-a, kao i drugih zemalja o kojima tek treba ispričati neispričano.